Smaki Andaluzji...
Będąc w Hiszpanii wybraliśmy się na poszukiwanie kulinarnych perełek w góry Sierra Nevada. Trafiliśmy do niesamowitego muzeum oliwy z oliwek. Mieliśmy okazję posmakować jej kilkunastu rodzajów, od bardzo łagodnych do intensywnych i niezmiernie wyrazistych. Następnie po baaaardzo ekscytującej, chwilami mrożącej krew w żyłach trasie dotarliśmy do Travelez- najwyżej położonego miasteczka w Hiszpanii. Odwiedziliśmy tam suszarnię słynnych na całym świecie szynek serrano . Mieliśmy okazję zapoznać się z całym procesem ich produkcji. Wielką przyjemnością było uczestniczenie w degustacji tego smakołyka…
Ostatnim punktem naszej kulinarnej eskapady po Andaluzji była fabryka czekolady, czyli prawdziwy raj dla łasuchów. A tam oprócz wszelkich możliwych smaków czekolady (łącznie z nadziewanych serem pleśniowym) figi ręcznie nadziewane migdałami oblane czekoladą…pycha!!!